Nykyään netistä voi hakea todella nopeasti isojakin lainoja, mutta miten niin sanotut nettilainat oikein toimivat ja miten niitä käytännössä haetaan? Internet on muuttanut rahoitusalaa todella paljon, ja myös lainojen hakeminen on tehty todella helpoksi. Enää käyttäjän ei tarvitse mennä esimerkiksi pankin kivijalkaliikkeeseen, vaan nykyään lainan voi saada esimerkiksi puhelimesta tai tietokoneesta käsin omalta kotisohvalta. Tämä on luonnollisesti helpottanut myös lainan hakemista todella paljon, mutta miten tämä kaikki oikein toimii?
Miten lainan saaminen nopeasti oikein on mahdollista?
Nykypäivänä teknologia auttaa todella paljon lainahakemusten tekemisessä. Asiakas voidaan tunnistaa esimerkiksi pankkitunnusten avulla luotettavasti, eikä asiakkaan tarvitse enää vaivautua menemään paikan päälle henkilöllisyystodistusta näyttämään. Uusia toimijoita, jotka hyödyntävät verkkoa on luonnollisesti todella paljon, mikä tarjoaa myös lainan hakijalle täysin uusia mahdollisuuksia. Nykyään lainoja on todella paljon helpompi kilpailuttaa netin avulla, ja asiakas löytääkin kovan kilpailun vuoksi lainoja yhä paremmilla ja paremmilla hinnoilla.
Nykyään itse lainahakemuksen voi tehdä netissä, ja mikä parasta, lainan voi saada täysin ilman takuita tai vakuuksia. Tämä luonnollisesti saattaa kuulostaa hieman epäilyttävältä, mutta kyse on kuitenkin täysin rehellisestä toiminnasta. Asiakkaan on kuitenkin syytä tutkia lainaa tarjoavat yhtiöt tarkkaan, ja katsoa tarkasti läpi erityisesti lainaehdot, joissa mainitaan muun muassa maksuaika sekä vuosikorko, minkä mukaan takaisin maksettava summa pitkälti määräytyy.
Miten lainan voi saada?
Mikäli lainoja voidaan myöntää täysin ilman takuita, herääkin varmasti kysymys, miten lainoja oikein sitten voi saada ja kuka niitä voi oikein hakea? Ensinnäkin lainan hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias, sillä alle 18-vuotiaalle ei yksikään yhtiö myönnä nettilainaa. Jotkut yhtiöt, kuten Ferratum vaativat esimerkiksi 21 tai jopa 23 vuoden ikää hakijaltaan. Lainoja maksetaan ainoastaan suomalaisille tileille, sillä lähes kaikki nettilainayhtiöt tunnistavat asiakkaansa verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla. On totta, että nettiyhtiöt eivät tee varsinaista luottotarkistusta siinä missä esimerkiksi pankit, mutta eivät nämäkään yhtiöt aivan kaikille lainaa myönnä. Hakijalta edellytetään esimerkiksi sitä, että hän asuu vakituisesti Suomessa, jolla pienennetään sitä riskiä, että hakija lähtisi maksamatta rahojen kanssa esimerkiksi ulkomaille, johon Suomen lain koura ei yltäisi.
Nettilainojen hyödyt
Nettilainojen isoin hyöty on ehdottomasti niiden helppous. Lainahakemus on todella helppo tehdä netissä, ja käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hakemus on tehtävissä koska tahansa, sillä meillä nykyajan ihmisillä on käytännössä aina jokin internet-laite mukana. Hakemuksen tekeminen kestää vain muutaman minuutin, ja mikäli lainanantaja tarvitsee erilaisia liitteitä, voi hakija lähettää ne sähköisesti lainahakemuksen yhteydessä. Tämä luonnollisesti helpottaa kaikkea todella paljon.
Toinen iso hyöty on ehdottomasti se, että hakija saa käytännössä heti rahat tililleen. Tämä tarkoittaa sitä, että kun lainapäätös on tehty ja se on myöntävä, saa hakija parhaassa tapauksessa rahat vain muutamassa minuutissa riippuen hakemuksen kellonajasta sekä hakijan pankista, johon rajat olisi tarkoitus toimittaa.
Lainoja on myös todella helppo kilpailuttaa. Markkinoilla on järkyttävän paljon erilaisia lainoja, joista asiakas voi valita juuri omiin tarpeisiinsa sopivan lainan, ja lähteä siitä tekemään oikeanlaista omiin tarkoituksiinsa sopivaa lainapakettia. Koska valmiita lainavertailuita on netissä jo olemassa niin paljon, voi hakija olla varma siitä, että lainan myöntävä yhtiö on rehellinen ja hakijaa kohtaan luotettava. Koska lainayhtiöt operoivat pitkälti internetin kautta, on myös erittäin helppoa saada kysymyksiinsä vastaukset eri lainayhtiöt siinä missä kivijalkapankeista vastausta voisi joutua menemään hakemaan paikan päältä.
Nettilainojen haitat
Nettilainojen isoin varsinainen haitta on ehkä sen lievä epämääräisyys. Tämä tarkoittaa sitä, että lainan hakijan voi olla hankala luottaa netissä operoivaan toimijaan, joka myöntää lainaa ilman mitään vakuuksia tai takuita. Tämä voikin olla yksin pääsyistä, miksi edelleen niin moni asioi mieluummin perinteisissä kivijalkapankeissa nettiyhtiöiden sijaan. Lainaehtoja voi myös olla vaikea löytää, mikä vaikeuttaa esimerkiksi korkojen hahmottamista. Käytännössä tämä voi näkyä siten, että asiakas ei ymmärrä, onko laina hänelle käytännössä edullinen vai ei, sillä tuotteita on todella paljon erilaisia ja ne on kaikki nimetty eri tavoin. Siinä missä vaihtoehtojen määrä voi olla suuri plussa, vaikeuttaa se myös omalla tavallaan sopivan tuotteen löytämistä ja siihen panostamista. Nämäkin ovat kuitenkin varsin pieniä ongelmia hyvien puolien rinnalle ja lähes kaikille asiakkaille nettilaina onkin nykyään ylivoimaisesti paras vaihtoehto hyvät ja huonot puolet huomioon otettuna.
Hakijan tulee myös laskea korko ja erityisesti todellinen vuosikorko todella tarkkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hakijan tulee ymmärtää, kuinka paljon hänen tulee maksaa lainanantajalle takaisin, mikäli hän maksaa tietyssä ajassa yhtiölle. Lisäksi hakija voi joutua maksamaan erilaisia käsittelykuluja, kuten tilinhoitokuluja tai muita asiakaspalvelumaksuja. Asiakkaan tuleekin laskea, minkälainen laina on juuri hänelle paras vaihtoehto omaan tilanteeseensa. Tähän vaikuttavat esimerkiksi se, koska asiakas aikoo lainan maksaa takaisin, lainan korko sekä kokonaisssumma, jonka asiakas lainaa itse yhtiöltä.