Lainan hakeminen netistä

Ihmiset ovat kautta vuosikymmenten tottuneet hakemaan lainansa perinteisesti pankista, mutta internet on mullistanut tämänkin. Nykyään lainoja voi nimittäin hakea täysin sähköisesti internetin avulla. Internet onkin vienyt lainojen haun täysin uudelle tasolle, sillä erilaisia lainaa myöntäviä yrityksiä on todella paljon, ja toisinaan lainaa hakevan pää menee täysin pyörälle lukuisista vaihtoehdoista. Olemmekin koonneet kattavan oppaan siitä, miten lainoja oikein käytännössä haetaan ja mitä hakijan tulee ottaa huomioon lainaa hakiessa aina lainojen vertailusta lainan takaisinmaksuun. Ota siis oppaamme haltuun!

Mistä alkuun?

Ensin hakijaa tulee tunnistaa oma tarve. Minkäkokoista lainaa asiakas tarvitsee? Mihin tarkoitukseen laina tulee? Tämän jälkeen lainoja voi lähteä tarkemmin vertailemaan. Tarkoituksena on luonnollisesti löytää mahdollisimman edullinen laina, joka vastaa asiakkaan käyttötarkoitusta parhaiten. Kukaan ei haluaa turhaa rahaa pankkitililleen, josta kuitenkin joutuu maksamaan korkoa koko ajan. Kuten jo sanoimme, eri yhtiöitä on todella paljon. Nämä eroavat toisistaan esimerkiksi lainan ehtojen, korkojen sekä laina-aikojen suhteen. Laina tulee kilpailuttaa aina tarkkaan. Tässä netti on onneksi suuri apu, sillä se on täynnä erilaisia oppaita ja vertailusivustoja, jotta asiakas osaa valita parhaimman mahdollisen lainan. Asiakkaan kannattaa ottaa paljon lainatarjouksia, ja kun sopiva laina on valittu, siirtyä täyttämään itse lainahakemusta.

Miten löytää halvimmat lainat?

Halvimmat lainat voi löytää oikeastaan ainoastaan hakemalla tietoa mahdollisimman monista lainayhtiöistä sekä käyttämällä erillisiä lainoja vertailevia sivustoja, sillä tällöin asiakas saa parhaimman kuvan eri lainoista kokonaisuudessaan. Korolla on luonnollisesti valtava merkitys lainan kuluja laskiessa, joten asiakkaan on erittäin tärkeää löytää laina, missä on mahdollisimman pieni korko kokonaisuudessaan – olkoonkin että korko ei ole ainoa, vaan on tärkeää ymmärtää todellisen vuosikoron konsepti ja se, mitä se tekee koko lainan kululle kokonaisuutena. On myös syytä vertailla eri lainayhtiöiden laina-aikoja ja niiden kuluja. Emme kuitenkaan voi korostaa kyllin vastuullisuutta kun asiakas kilpailuttaa lainoja, ettei käy siten, että lainaa ei pysty maksamaan ajallaan takaisin.

Hakemuksen täyttäminen

Lainahakemus täytetään nykyään täysin sähköisesti. Asiakas tunnistautuu pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla, jolloin lainaa myöntävä yhtiö saa asiakkaan tiedot ja voi tarkistaa esimerkiksi tämän luottotiedot. Muita vakuuksia ei yleensä tarvita, toisin kuin esimerkiksi pankkien kohdalla, jotka tekevät todella tarkat luottopäätökset siitä, voidaanko asiakkaalle myöntää lainaa ja millä ehdoilla tämä käytännössä tapahtuu. Kun lainahakemus on sitten täytetty, tekee lainantarjoaja luottoluokituksen, johon perustuu se, millä ehdoilla laina voidaan myöntää. Tätä luokitusta apuna käyttäen lainan antava yhtiö tekee lainatarjouksen, jonka asiakas joko hyväksyy tai hylkää. Laina on sitova vasta sitten, kun asiakas allekirjoittaa sopimuksen, ja tällöinkin sen voi vielä 14 päivän kuluessa hylätä, mikäli asiakas tulee katumapäälle, eikä rahantarvetta käytännössä olekaan. Lainan tarjoaja tarkastaa myös hakijan luottotiedot, johon päätös käytännössä perustuu. Mikäli asiakas päättää hyväksyä sopimuksen, on todella tärkeää lukea sopimus tarkkaan ja olla täydessä ymmärryksessä sopimusehdoista, sillä erilaisia sopimuksia on todella paljon ja käytännössä joka yhtiön tuotteet eroavat hieman toisistaan. On tärkeää, että asiakas lainaa vain sen verran rahaa, mitä hän oikeasti tarvitsee, sillä muuten tulee maksettua korkoa täysin turhasta.

Mitä muuta tulee tietää?

Asiakkaan tulee tietää myös muut ehdot korkojen ja maksuaikojen lisäksi, kuten esimerkiksi jousto. Tämä tarkoittaa sitä, että lainantarjoajan kanssa asiakas voi erikseen sopia sen, kuinka paljon hän maksaa joka kuukausi tai joka toinen kuukausi takaisin itse yritykselle. On myös mahdollista saada laina täysin ilman korkoa; tämä tarkoittaa sitä, että laina on hyvin lyhytaikainen ja usein edellyttää edeltävää asiakassuhdetta yhtiön kanssa. Niin sanotussa tasaerälyhennyksessä asiakas maksaa joka kuukausi kiinteän erän kokonaisssummasta. Tällöin asiakas on aina tietoinen siitä, kuinka paljon hänen tulee kokonaisuudessaan oikein maksaa takaisin, ja kuinka paljon hän on jo oikeastaan maksanut. Kuten varmasti voimme jo todeta, erilaisia ehtoja ja palveluita on todella paljon. Emme voikaan kylliksi korostaa sitä, kuinka tärkeää näiden sisäistäminen on, varsinkin kun kyse on rahasta, joka on kuitenkin yksi yhteiskuntamme peruspilareista. On syytä kiinnittää huomiota siihen, mihin lainaa oikein tarvitaan. Onko kyseessä investointi? On myös tärkeää miettiää, onko asiakkaalla varaa ottaa laina, sillä lainojen korot voivat olla todella raa’at, mikäli asiakas ei kykene maksamaan lainaa ehtojen mukaisesti.

Nettilaina ei tarvitse vakuuksia

Siinä missä perinteiset pankit tekevät todella tarkat arviot lainan hakijan

maksukyvystä, voidaan sanoa, että nettilaina on siltä osin armollisempi hakijalleen, että hakijalta ei vaadilta useimmiten minkäänlaisia vakuuksia varallisuudesta, kunhan ainoastaan luottotiedot ovat kunnossa. Pikalainaa hakiessa asiakkaan ei tarvitse perustella lainaa perinteisen pankkilainan tapaan, sillä nettiyhtiöt eivät kysele perusteita lainalle. Hyvä online-lainoja koskeva artikkeli on julkaistu (edellyttää, että tiedät espanjaa) Préstamos y créditos online: Cómo elegir. Toisaalta nettilainojen korot ovat yleensä korkeampia kuin pankkilainoilla johtuen juuri siitä, että yhtiöt ottavat netissä tietoisen riskin myöntäessään lainoja ilman vakuuksia tai sen suurempia arviointeja. Yhtiönkin pitää kattaa riski jotenkin ja suurempi korko on heidän tapansa riskin kattamiseen. Lainaa ottaessa on todella tärkeää tarkastella lainakulut todella tarkkaan. Tämä tarkoittaa itse koron lisäksi erilaisia asiakaspalvelumaksuja, joita yhtiö saattaa asiakkailtaan veloittaa. Todellinen vuosikorko on käsite, joka mittaa korkoa nimenomaan näiden maksujen ja palkkioiden jälkeen. Tällöin asiakkaalle jää parempi kuva siitä, kuinka paljon hänen oikein tulee käytännössä maksaa yhtiölle takaisin. Laina-aika luonnollisesti vaikuttaa itse kustannuksiin paljon, sillä mitä pidempi laina-aika, sen pidempi myös itse korko on, ja luonnollisesti mitä pidempi korko, sitä enemmän asiakkaalle jää käytännössä maksettavaa takaisin. Onkin aina turvallisempaa mieluummin ottaa pieni laina kuin liian suuri laina, mikäli on riski, että takaisinmaksussa tulee ongelmia.