Netin paras laina

Internet on pullollaan erilaisia lainoja kymmeniltä ellei sadoilta eri yhtiöiltä. Mikä niistä on loppupeleissä paras ja miten paremmuutta edes mitataan lainojen ollessa kyseessä? Tällöin kuvaan astuu kilpailutus. Miten lainoja kilpailutetaan matkalla kohti parasta mahdollista lainaa? Otetaan siitä artikkelissamme selvää!

Mikä määrittelee parhaan lainan?

Luonnollisesti asiakas itse määrittelee aina parhaan mahdollisen lainan. Usein tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saa parhaimman mahdollisen hyödyn lainasta. Merkittäviä tekijöitä ovat esimerkiksi korkoprosentti, lainan suuruus, takaisinmaksuaika sekä muut lisäedut. Näitä asioita pohtimalla asiakas voi päästä lopputulemaan, mikä määrittää sen, mikä laina on loppujen lopuksi paras. Kyse on siis erittäin subjektiivisesta asiasta, eikä parhaalle lainalle ole oikeastaan objektiivista mittaria, vaikkakin lienee varsin objektiivista todeta, että pienempi korko on aina parempi kuin suurempi korko. Jotain objektiivisuutta siis kuitenkin löytyy, mutta paras laina on aina asiakaskohtaista loppupeleissä.

Miten löytää paras laina?

Suosittelemme käyttämään lainavertailupalveluita itselle parhaan lainan löytämiseksi. Lainavertailupalvelut kilpailuttavat asiakkaan puolesta useiden eri toimijoiden lainat veloituksetta ja asiakas saa usean eri yhtiön tarjouksen. Kilpailuttaminen on helppoa eikä vaadi asiakkaalta kuin yhden lainahakemuksen tekemisen. Vertailupalvelu hoitaa loput. Lainan vertailuun kannattaakin käyttää aikaa, sillä parhaimmillaan vertailu voi säästää asiakkaalta jopa tuhansia euroja.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas käy perinpohjaisesti läpi eri vaihtoehdot ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Suosittelemme lukemaan arvosteluita lainayhtiöistä, ja tekemään tämän pohjalta myös johtopäätöksiä, sillä muiden asiakkaiden kokemuksia ei voi väheksyä. Suositut ja hyvämaineiset yhtiöt ovat yleensä myös parhaimpia, eikä tämä ole lainkaan sattumaa. Mikä hienoa, lainaa voi vapaasti hakea usealta eri lainantarjoajalta, sillä lainasopimus on sitova vasta allekirjoituksen jälkeen. Lainatarjouksia kannattaakin etsiä ahkerasti useilta eri yhtiöiltä. Asiakkaan ei myöskään tarvitse vastata mitään niihin lainatarjouksiin, jotka eivät kiinnosta tai joissa asiakas ei näe mitään käytännön arvoa.

Miten lainavertailu käytännössä tapahtuu?

Käytännössä lainavertailualustat toimivat siten, että useimmat sivustot näyttävät sivuillaan kymmeniä lainayhtiöitä ikään kuin listana. Tästä asiakas voi katsoa todellisen vuosikoron, lainan maksuajan kuin myös sen, kuinka paljon asiakas voi lainata yhtiöltä. Tämän jälkeen asiakas klikkaa haluamaansa tarjousta, jonka jälkeen sivusto ohjaa asiakkaan suoraan lainan tarjoajan kotisivuille hakemaan itse lainan. Lainojen vertailu on siis todella helppoa! Kuten jo sanoimme, on olemassa myös palveluita, jossa asiakas saa suoraan sähköpostiinsa lainatarjouksen vertailun kautta, mutta suurimmaksi osaksi lainavertailut ovat eräänlaisia hintaseurantoja, josta kuluttaja voi napata kiinnostavimman tuotteen.

On kuitenkin syytä muistaa, että itse lainavertailusivustolla ei ole mitään tekemistä lainan myöntämisen kanssa, eikä kuluttaja täten lainaa rahaa sivustolta. Sivusto ainoastaan antaa informaatiota lainoista ja niiden ehdoista. Itse lainantarjoajat tekevät lainapäätökset sekä tarjoukset, ja vertailusivustot toimivat ainostaan välikätenä informaation suhteen. Käytännössä vertailualustoilta kuluttaja näkee kaikki mahdolliset lainat, ja voi myös suodattaa ja rajata niitä esimerkiksi summan tai koron mukaan. Ehdot ovat selkeästi näkyvissä ja asiakkaan on helppo tehdä lainapäätös. Tämän kaltaiset sivustot myös auttavat huomattavasti kuluttajaa, sillä lainojen etsiminen on todella kuluttavaa sekä aikaa vievää puuhaa. Lopussa kuitenkin kiitos seisoo, sillä parhaimmillaan säästöt voivat olla todella suuria, jopa tuhansia euroja vuoden tai kahden ajanjaksolla, eli todella tuntuvia.

Lainan turvallisuus

Parasta lainaa etsiessä turvallisuutta ei myöskään sovi aliarvioida. Tämä tarkoittaa sitä, että kuluttajan tulisi ottaa lainansa hyvin tunnetusta yhtiöstä, jolla on hyvä maine ja jonka kanssa ei todennäköisesti joudu ongelmiin. Huonomaineiset yhtiöt kiristävät asiakasta esimerkiksi lainaehtojen kanssa, jolloin asiakas saattaa pahimmillaan jäädä todella pahaan alakynteen.

Turvallinen ja vastuullinen lainanotto tarkoittaa sitä, että asiakas tiedostaa, mihin laina on tarkoitus käyttää, ja miten se on tarkoitus maksaa takaisin. Vastuullinen asiakas tekee suunnitelman ja pysyy siinä. Mikäli kuitenkin ongelmia tulee eteen, vastuullinen ja hyvämaineinen yhtiö todennäköisesti myös joustaa ehdoissa asiakkaan eduksi. Onko asiakkaalla varaa ottaa laina? Pystyykö sen maksamaan takaisin ehtojen mukaisesti? Nämä ovat kaikki todella tärkeitä kysymyksiä, jotka vaikuttavat siihen, mitä asiakas pitää netin parhaana lainana. Netin paras laina on usein myös netin vastuullisin laina, jolloin asiakas voi nukkua yönsä rauhassa turvassa ilman vararikon pelkoa. Turvallisuutta lisää myös, mikäli on mahdollista jakaa laina toisen asiakkaan kanssa. On ymmärrettävä, että maksamattomalla lainalla on pahat seuraukset, kuten pahimmillaan jopa luottotietojen menetys, joten maksukykyä on aina syytä miettiä todella tarkkaan.

Matematiikka lainan takana

On ensiarvoisen tärkeää ymmärtää myös matematiikka lainan takana. Kuinka paljon oikeasti asiakas maksaa takaisin? Esimerkiksi kun asiakas lainaa tuhat euroa kahden vuoden takaisinmaksuajalla vuosikoron ollessa kymmenen prosenttia, tulee hän oikeasti maksaneeksi 1 200 euroa. Todellinen vuosikorko saattaa olla esimerkiksi 15 prosenttia, kun summaan lisätään erilaiset yhtiön palkkiot sekä käsittelykulut. Juurikin siitä syystä, että erilaisia lainoja on niin paljon, laskentataidoton kuluttaja saattaa sortua ottamaan sellaisen lainan, mistä ei hyödy juurikaan tai minkä ehdot ovat heikot. Onkin todella tärkeää laskea aina todellinen vuosikorko, jonka jälkeen johtopäätöksiä voidaan tehdä tarkemmin netin parasta lainaa etsiessä.

On kuitenkin ymmärrettävää, että kuten moni muu ala, myös rahoitusala kiristyy jatkuvasti. Uusia toimijoita nousee kuin sieniä sateella ja jokaisella toimijalla on omat tuotteensa, jotka ovat taas eri tavalla nimetty muihin toimijoihin nähden. Tämä näkyy myös lainojen ehdoissa, sillä jokainen toimija nimeää ehdot hieman eri tavalla, joten kuluttajan on syytä olla todella tarkkana, ettei tule astuttua harhaan pahasti.

Kokonaisuutena

Voimmekin todeta, että kuten jo mainittiin, paras laina on aina ihmisestä kiinni. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että netissä on olemassa lainan tarjoajista riippumattomia toimijoita, jotka kilpailuttavat lainoja. Tällöin ihmisen tietämys siitä, mikä on juuri hänelle paras laina kasvaa ja asiakas tekee lopulta paremman päätöksen lainansa suhteen. Paras laina ei välttämättä ole se, missä on pienin korko tai pisin takaisinmaksuaika, vaan jotkin aivat muut nyanssit saattavat ratkaista lainan kohtalon. Tärkeää on kuitenkin muistaa vastuullinen rahankäyttö eikä hutiloida rahan kanssa turhaan. Kun nettilaina on hyvin kilpailutettu, on se lähes aina paras mahdollinen kuluttajalle, joten siihen kannattaa todellakin käyttää aikaa. Kun kuluttaja lopulta löytää parhaan mahdollisen lainan, kannattaa siihen myös tarttua ja luottaa siihen, että laina on kilpailutettu parhaalla mahdollisella tavalla.