Netti on täynnä erilaisia lainoja, mutta miten niitä oikein vertaillaan ja miten asiakas saa parhaan mahdollisen lainan itselleen? Mitä tulee oikein ottaa huomioon? Kerromme tässä artikkelissa lisää lainojen vertailusta.
Mikä oikein on laina?
Aloitetaan aivan perusasioista. Laina on rahasumma, jonka lainan myöntäjä luovuttaa lainan hakijalle. Vastineeksi tästä lainan hakija maksaa lainan myöntäjälle ennalta sovitun koron, joka määräytyy monien tekijöiden perusteella. Palaamme näihin myöhemmin. Yleisesti ottaen lainoilla on tietyt ehdot, joihin kuuluu esimerkiksi, että lainan hakijan on oltava vähintään 18-vuotias, ja asuttava vakituisesti Suomessa. Useimmat yhtiöt vaativat myös säännöllisiä tuloja. Nämä ovat lainan antajien tapoja pienentää omaa riskiään lainoja myönnettäessä.
On kuitenkin täysin totta, että lainayhtiöt eivät tarkista lainan hakijoiden tietoja samalla tavalla kun esimerkiksi perinteiset kivijalkapankit. Tämä toisaalta helpottaa lainan hakemista, mutta toisaalta pankkien toimintatapa suojelee sekä lainan hakijaa että pankkia itseään. Suomessa rahoituslaitokset ovat sitoutuneet vastuullisiin toimintatapoihin ottaessaan vastaan lainahakemuksia. Laina on siis velkasopimus lainan vastaanottajan ja yhtiön välillä. Lainaan kuuluu aina itse pääoma, eli summa jonka vastaanottaja lainaa sekä lainan korko, josta rahoitusyhtiö saa voittonsa. Nämä ehdot ovat luonnollisesti täysin yhtiökohtaisia.
Paljonko lainaa voi saada?
Luonnollisesti se, paljonko lainaa voi saada, riippuu täysin ihmisestä ja lainaa myötävästä yhtiöstä. Toiset yhtiöt myöntävät suurempia lainoja kuin toiset. Myös se, kuinka ison lainan kuluttaja voi saada, riippuu siitä, miten riskialttiina yhtiö asiakasta pitää. Esimerkiksi luottotiedottomalle kuluttajalle ei yleensä myönnetä lainaa.
Yleisesti ottaen asiakkaan on kuitenkin varsin helppoa saada hyvinkin suuri laina netin kautta toimivilta rahoitusyhtiöiltä toisin kuin esimerkiksi perinteisiltä pankeilta. Siksi lainatarjoukset ovatkin aina henkilökohtaisia. Tällöin kuluttaja saa myös parhaan vaihtoehdon tilanteeseen nähden. Mikäli kyse on suuresta summasta, suosittelemme kilpailuttamaan lainan, sillä toisten yhtiöiden tarjoamat rahasummat eivät välttämättä vastaa sitä, mitä lainan ottaja todellisuudessa haluaisi yhtiöltä.
Miksi lainoja kannattaa vertailla?
Lainoja kannattaa vertailla, sillä kuten monessa muussakin asiassa, lainoissa on keskenään suuria eroja. Laina on usein pitkäaikainen hankinta, ja sen ottaminen tulisi harkita tarkkaan. Lainapäätöksellä voi olla todella iso merkitys jatkossa, sillä rahallinen vaikutus voi olla parhaimmillaan, tai pahimmillaan, asiakkaalle jopa tuhansia euroja. Suuret rahamäärät vaikuttavat luonnollisesti omaan talouteen myös pitkällä aikavälillä.
Korkoerot ovat usein paperilla pieniä, mutta laina-aika pidentää myös koron vaikutusta todella paljon, joten lainoja todellakin kannattaa ja pitää vertailla myös käytännössä. Toinen tärkeä kriteeri on lainan joustavuus. Joustaako yhtiö lainan takaisinmaksussa? Onko mahdollisuus saada niin sanottuja tyhjiä kuukausia, vai onko yhtiö tiukka takaisinmaksun suhteen? Mitä muita kuluja lainaan tulee? Tällöin puhutaan todellisesta vuosikorosta, johon on laskettu asiakaspalvelumaksut ja muut summaa kasvattavat kulut. Lainapäätöstä tehdessä kuluttaja ei ainoastaan kilpailuta itse sopimusta vaan myös itse lainayhtiön. Vertailu auttaa löytämään juuri kuluttajan tarkoitukseen sopivimman lainan. Tarjouksiin, jotka eivät ole kiinnostavia ei myöskään tarvitse vastata.
On olemassa erilaisia palveluita, jotka maksuttomasti kilpailuttavat asiakkaan puolesta lainoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas täyttää lainahakemuksen, jonka kilpailuttaja lähettää eri yhtiöihin. Nämä yhtiöt antavat asiakaalle lainatarjouksen. Tämä ei sido asiakasta mihinkään, joten hän voi ainoastaan voittaa pyytäessään lainatarjouksia yhtiöiltä. Tämä tietysti hyödyttää molempia osapuolia, sillä myös yhtiö saa parhaassa tapauksessa lisää asiakkaita. Luonnollisesti asiakaaan saadessa tarjouksia eri yhtiöiltä, hän voi vertailla niiden ehtoja ja karsia pois sellaiset tarjoukset, joista hän ei saa tarpeeksi etua. Nämä voivat olla esimerkiksi korkeakorkoisia tai epäsopivalla maksuajalla varustettuja tarjouksia. On myös tärkeä vertailla tarjousten kuluja, jolloin todellinen vuosikorko tulee kyseeseen. Tällä tarkoitetaan vuosikorkoa kaikkien kulujen jälkeen.
Lainavertailu kannattaa aina
Jopa pienien summien ollessa kyseessä, lainavertailusta on iso apu varsinkin mikäli säästöä mitataan pitkällä aikavälillä. Luonnollisesti säästö on myös suurempi, kun puhutaan isommista summista. Parhaimmillaan säästetty summa voi olla kymmeniä tuhansia euroja, jos laina on todella iso. Kilpailuttaminen siis kannattaa aina!
Onneksi internet on täynnä kattavia apuvälineitä, jotka auttaa kuluttajaa löytämään parhaimman mahdollisen vaihtoehdon kuhunkin tilanteeseen. Käytännössä kuluttaja voi valita suosikkiyhtiönsä ja alkaa täyttää lainahakemusta. Tämän jälkeen asiakas saa tarjouksen, jonka voi hyväksyä, mikäli tarjous vaikuttaa hyvältä. Lainaa voi myös hakea toisen asiakkaan kanssa, mikäli oma luottoluokitus vaikuttaa huonolta. Tämä on toisinaan fiksu idea, varsinkin mikäli toinen asiakas on luotettava henkilö, jonka kanssa lainasta on helppo sopia ja puhua.
Lainan lisäpalvelut
Myös niin sanotut lisäpalvelut kannattaa kilpailuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että toiset yhtiöt tarjoavat parempia lisäpalveluita kuin toiset. Tästä esimerkkinä tasaerälaina, jossa asiakas maksaa aina kiinteän summan joka kuukausi, jolloin lainan maksu on huomattavasti helpompaa ja asiakas pysyy paremmin kärryillä itse lainasummasta, joka tulee maksaa. Asiakas voi myös neuvotella esimerkiksi lyhennysvapaan ajanjakson, jonka aikana ei tarvitse maksaa lainanlyhennyksiä ollenkaan. Nämä saattavat tuntua pieniltä asioilta, mutta kokonaisuutena ne ovat yllättävän isoja, sillä kun puhutaan isoista rahasummista, tälläisillä asioilla on yllättävän suuri merkitys lainapäätöstä tehdessä.
Toisilla yhtiöillä on luonnollisesti paremmat lisäpalvelut kuin toisilla. Myös nämä on mahdollista kilpailuttaa, joten asiakas saa kokonaisvaltaisemman kuvan eri lainayhtiöistä. Kilpailuttaminen on mahdollista tehdä myös yksin, mutta se on huomattavasti helpompaa erillisen kilpailuttajan kautta, jolloin säästää paljon aikaa ja hyvin todennäköisesti myös rahaa itse prosessissa. Kilpailuttaessa tulee myös tutkittua yhtiöiden taustat lävitse. Mikä yhtiö on luotettava ja millä on huono maine? Nykyään lähes kaikki Suomessa toimivat yhtiöt ovat täysin luotettavia, ja lainan hakeminen ja kilpailuttaminen netissä on nopeaa ja vaivatonta.